Om arvet efter det sovjetiska rymdprogrammet i tidskriften Arche

2020-09-14

Från andra halvan av 1950-talet och under de två decennierna därefter var rymden skådeplats för en symboliskt, tekniskt och kulturellt betydelsefull del av det kalla kriget mellan Sovjetunionen och USA, med sina respektive allierade. Länge ledde Sovjetunionen den så kallade rymdkapplöpningen. Den första satelliten, den första hunden och den första människan i rymden är fortfarande välbekanta för många och de har präglat bilden och minnet av Sovjetunionen.

I senaste numret av tidskriften Arche kan du läsa artikeln ”På rymdens botten” av Maria Engström, universitetslektor i ryska vid institutionen för moderna språk, om hur arvet efter Sovjetunionens rymdprogram idag tolkas och används inom den officiella kulturpolitiken, i radikalkonservativa kretsar och inom rysk bildkonst. Olika politiska krafter och ideologiska rörelser vill dra fördel av den potential till mobilisering de uppfattar finns i minnet av den sovjetiska rymden. Inte minst som ett sätt att rekonstruera imperietanken och legitimera de stormaktsambitioner som finns i dagens Ryssland.

Om Arche nummer 2020 72-73

Tidskriften Arche ägnar sig åt psykoanalys, humaniora och arkitektur. Arche utsågs till årets kulturtidskrift 2018 av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter

Nyheter

Senast uppdaterad: 2021-09-14