Tyska i Freiburg

Tyska A i Freiburg höstterminen 2019
Tyska B i Freiburg
vårterminen 2020

Information till kursdeltagare

 • Tyska A börjar den 2 september 2019  och Tyska B börjar i mitten av januari 2020 med ankomstinformation och rumsfördelning i vår undervisningslokal i Freiburg.
   
 • Anmälan görs via www.antagning.se – sök fram Tyska A1 resp. Tyska B1 vid Uppsala universitet och anmäl dig till det alternativ som är märkt Studieort: Tyskland.
   
 • Man är alltså inskriven vid Uppsala universitet – även om man befinner sig i Freiburg – och således inne i det svenska systemet hela terminen. Under en termin i Freiburg läser man 30 "svenska" högskolepoäng. Lärare från Uppsala kommer att vistas i Freiburg och ge undervisning i grammatik, översättning, realia och på B-kursen även språkhistoria. Andra kursmoment undervisas av lärare från Freiburg. Undervisningslokalen är mycket centralt belägen.
   
 • Som förkunskaper till A-kursen krävs allmän behörighet till högskolestudier och förkunskaper i tyska motsvarande lägst steg 3 från gymnasiet eller att man har gått Introduktionskurs i och II i tyska. Som förkunskaper till B-kursen krävs minst 22,5 hp från A-kursen i tyska.
   
 • CSN: Man söker studiemedel för vanliga svenska studier trots att kursen är förlagd till Freiburg, eftersom kursen ges i regi av Uppsala universitet.
   
 • Svensk sjukförsäkring gäller. Man måste dock skaffa ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan. Man bör även kontakta sitt försäkringsbolag för att teckna en tilläggsförsäkring samt kontrollera om drulleförsäkringen gäller utomlands.
   
 • Antagna studenter erbjuds boende i studentrum eller i privat inkvartering. Hyran ligger på ca 4000 kronor i månaden. Internetanslutning finns i samtliga rum. Man tar själv med sig sänglinne och handdukar.
   
 • Man måste själv och på egen bekostnad ta sig till Freiburg, som ligger i sydvästra hörnet av Tyskland. Man kan antingen ta tåg hela vägen eller flyg till Frankfurt och därifrån tåg till Freiburg (ca två timmar; tågen går direkt från flygplatsen, leta efter skyltar där det står ”Fernbahnhof”) eller flyg till Zürich (även härifrån tar det två timmar med tåg till Freiburg) eller flyg till Basel med anslutande buss (ca en timme). Extra studiemedel kan sökas för reskostnaden.
   
 • Under Freiburg-kursen anordnas några mindre utflykter/fritidsaktiviteter (t ex vandring i Schwarzwaldskogen, filmkväll, vinprovning, "gemütlicher Abend" med lärarna i en tysk Kneipe). I övrigt har man naturligtvis fina möjligheter att på egen hand (över dagen!) besöka städer i närheten av Freiburg (Strassburg, Colmar, Stuttgart, Basel osv.)
   
 • De som blir antagna till A-kursen resp. B-kursen kommer att få ett utskick per mail från oss i mitten/slutet av juli resp. i slutet av december med ytterligare information samt erbjudande om rum i Freiburg. Observera att ankomstdag i Freiburg är måndagen den 2 september 2019 från kl. 14.00 för höstterminen - det är alltså den dagen man får tillgång till sitt rum.